Spis mindre karbohydrater – gå ned i vekt

Karbonydrater – bra eller dårlig?

I det siste tiåret har det vært mange diskusjoner angående emnet å gå ned i vekt og karbohydrater. I ett hjørne er det et konservativt argument som sier at du må spise mange karbohydrater for at kroppen din skal fungere bra, og i det andre hjørnet er det tilhengerre av lavkarbo som hevder av karbohydrater er hovedårsaken til overvekt.

Gjør karbohydrater meg fet?

Vår mat inneholder tre næringsstoffer; protein, fett og karbohydrater. Karbohydrater kommer fra en form av sukker, stivelse og fiber som vanligvis finnes i mat som poteter, mel, søtsaker og frukt. Kroppen gjør om karbohydrater til glukose og fordeler den gjennom kroppen som blodsukker, som er det foretrukne drivstoffet til musklene og hjernen

Karbohydrater fører ikke til overvekt alene, men fører til at kroppen din produserer insulin, som er dårlig for vekttap.

Når blodsukkernivåene økes etter et måltid med karbohydrater, produseres insulin som et svar. Insulin forteller kroppen at den må lagre blodsukker i leveren og musklene som fett. Jo høyere insulinnivå, dess mer fett lagres. Insulinmengden avhenger av hvor mange karbohydrater du har spist og GI-verdien til de karbohydratene.

Les mer om GI her, og om hvordan insulin påvirker deg her.

“Normal” mat inneholder rundt 200-400 gram karbohydrater per dag. Når du kun spiser 20-50 gram per dag vil kroppen endre dens metabolisme fra “karbbrenningsmodus” til “fettforbrenningsmodus” kalt Ketose. I ketose deles diettfettet til ketoner som blir brukt som drivstoff i stedet for blodsukker. Dette er en kroppsprosess som hjalp hulemenn med å overleve harde vintre med kun kjøtt. Noen hevder at ketose kan være farlig, men solide bevis har enda ikke blitt presentert. I løpet av ketose brenner kroppen mer energi enn ellers hvilket fører til et raskt vekttap. Veldig lavt nivå av insulin fjerner sukkersug og fører til at du blir mindre sulten.

Lavkarbdietter har vist seg som et godt alternativ for diabetikere som ofte reduserer deres metabolisme når de spiser lavkarbo.

Lavkarb er et godt valg for deg hvis du…

  • Ønsker å gå ned i vekt
  • Lider fra sukkersug
  • Heller liker ost og smakfulle sauser fremfor pasta og brød
  • Er du motivert for å lære å spise på en helt ny måte
  • Kan takle å ikke spise alt fra en restaurantmeny
  • Har diabetes eller prediabetes (rådfør med din lege først)
  • Har prøvd mange andre dietter uten suksess

Hvordan gjør jeg det? Hvordan utfører jeg lavkarbo?

Det er flere måter å gå ned i vekt på ved å redusere mengden karbohydrater i maten din:

1. Lavkarbdietter

Du ville tro fra de polemiske diskusjonene at begrepet å begrense mengden karbohydrater for å gå ned i vekt er moderne, men den er faktisk mer enn 150 år gammel. Diettopphavet, William Banting, gikk ned mer enn 20 kilo i året på midten av 1900-tallet med lavkarbodietten.

En av de første og mest kjente lavkarbo diettplanene er Atkins-dietten. Siden dens begynnelse i 1972, har flere lavkarbodietter dukket opp. Når du følger Atkins-dietten vil du utløse Ketose, og du har nådd vektmålet ditt når du legger lav GI-karb inntil vekttapet stopper, og forblir helst i ketose.

Den relativt nye dietten LCHF, Lavkarb Høyt fett, tar den ett trinn videre og sikter på null karbohydrater og i stedet øke mengden diettfett, siden fett øker metabolismen og holder deg mett lengre.

Disse diettene er temmelig strenge og kan være vanskelig å følge, hvis du ikke vet nøyaktig hva du kan og ikke kan spise. De er flotte for mennesker som har prøvd andre dietter før og feilet, siden de kan være oversensitive for karbohydrater – så er dette den eneste måten for dem å gå ned i vekt på ved å følge lavkarbo-prinsippet.

Noen mindre strenge dietter som følger lav GI og lavkarbo-mentalitet er for eksempel GI-dietten, Montignac-dietten og South Beach Dietten.

2. Mattilskudd reduserer opptak av karbohydrater

Det er to typer mattilskudd som kan redusere den negative effekten som karbohydrater har på blodsukkernivåene ved å senke Gi og insulinsvaret:

PhaseLite – hvite bønner hindrer enzymet alpha amylase som senker blodsukkernivået. Phaselite finnes i slankepiller slik som Glucosanol.
Klorogenisk syre hindrer kroppens opptak av glukose som fører til et lavt blodsukkernivå.

3. Diettpiller for mennesker som ønsker å kutte ned på karbohydrater

Det er ingen slankepiller enda som stopper karbohydrater i maten fra å bli absorbert av kroppen (selv om mange hevder at de gjør det), men det er flere som jevner ut blodsukkerkurven og senker GI. Dette kan være til hjelp for de som ønsker å følge en lavkarbodiett, men som “synder” noen ganger (bursdagskake, øl eller en stilig middag) og ønsker å senke de negative konsekvensene.

Sjekk ut Glucosanol,  med en “karbblokkerende” effekt.

4. Lavkarvektapsklubber

Å kutte ned på karbohydrater er ikke lett. Det er mange feller, spesielt med dietter slik som Atkins og LCHF som bruker Ketose hvor du må holde et veldig godt øye med hvor mange karbohydrater ulik mat inneholder for at dietten skal være virkningsfull.

Derfor kan det være hjelpsomt å delta i en vekttapklubb hvor du kan få menyer, karbtellere og mange ulike andre hjelpemidler. Sjekk ut for eksempel Vektklubb.no, lykke til!

Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten Populære blogger ToppBlogg - toppliste for bloggere