Spis mindre kalorier og gå ned i vekt

Kalorier – hva er det?

Kalorier er målinger på mengden energi maten inneholder. Kroppen vår trenger energi for å fungere og energien får vi gjennom mat. All mat inneholder kalorier og fett inneholder to ganger så mye kalorier som karbohydrater eller proteiner. Mennesker finnes i alle størrelser og former, og vi trenger ulike mengder kalorier for å holde vår kropp i gang, men en tommelregel er at en voksen kvinne trenger 2000-2500 kal (kilokalorier) per dag og en voksen mann trenger omtrent 2500-3000 kal per dag.

Hvordan kan jeg gå ned i vekt ved å spise mindre kalorier?

Den mest tradisjonelle måten å gå ned i vekt på er å spise mindre, dermed redusere kaloriinntaket. Ideen bak er enkel: kroppen har et daglig energibehov, og hvis du forbruker mindre energi enn ditt daglige behov vil kroppen ta overskuddet fra fettreservene.

Siden fett inneholder mye kalorier er fett ofte den maten vi kutter ned på når vi ønsker å gå ned i vekt – ved bruk av mindre smør på brødskiva, drikke skummet melk og unngå fete sauser. En annen god ide er å lytte på kroppen din og stoppe å spise når du er nesten mett i stedet for veldig mett, dermed reduserer du kalorimengden du faktisk spiser.

Å kutte ned på kalorier er et godt valg hvis du…

  • Ønsker å gå ned i vekt
  • Har motivasjon til å takle litt sult
  • Ikke lider av sukkersug
  • Liker å trene

Hvordan begynner jeg?

Du kan redusere kalorimengden på flere måter:

1. Lavkaloridietter

Det er en overflod av diettplaner som følger lavkaloriprinsippet. Den store utfordingen er ofte å finne dietten som du kan klare å følge over en lengre periode ettersom det største problemet med lavkalroidietten er Sult. Sult er en innbygd forsvarsmekanisme som slår til når kroppen ikke får den energien den trenger for å møte sitt daglige behov. Når kroppen begynner å bruke energi fra fettreservene sendes det øyeblikkelig et signal til hjernen om at det er en krise – krise for sult eller utmattelse. Løsningen er mat, masse mat, NÅ!

Det er her strukturen til diett er viktig: en diett forteller deg nøyaktig hva du skal og ikke skal spise, og hvor mye, hvordan du kan øke din styrke slik at du kan overkomme sult og redusere kaloriinntak til og med når kroppen spør om mer.

Noen dietter er strengere enn andre og vil føre til at du går ned mer i vekt, men vil også føre til større sultfølelse og være vanskeligere å følge..

2. Mattilskudd reduserer kalorimengden som absorberes.

Det er to typer mattilskudd som vil hjelpe deg med å gå ned i vekt ved å kutte ned på kalorier: de som stopper fett fra å bli absorbert i kroppen og de som gjør deg mindre sulten – så lenge du hører på kroppen din og slutter å spise når du er mett og ikke fullfører tallerkenen av vane.

Fettblokkere er mattilskudd som blokkerer noe av fettet du spiser. Dette er piller som er utvunnet fra kaktusen Opuntia Ficus Indica. Dette stoffet skaper en gele i magen som binder omtrent 28 % av fettet i maten, og hindrer det fra å bli absorbert av kroppen. Pillene som gjør dette er for eksempel - H.O.P.E , Liposinol og Nova Slim.

En berømt apetittdemper er kaktusen Hoodia Gordonii. Grunnleggende sett sender det aktive stoffet signaler til hjernen som får den til å tro at du har spist. Veldig fint hvis du ønsker å kutte ned på kalorier. Andre stoffer, for eksempel synefrin, kan også dempe apetitten litt, men setter kroppen i kamp-flykt-modus.

3. Slankepiller for de som ønsker å redusere kalorier

Ettersom filosofien er å gå ned i vekt ved å redusere kalorier har den vært populær over lengre tid, et antall slankepiller eksisterer og er basert på dette prinsippet:

I gruppen med fettblokkerende piller har vi - H.O.P.E , Liposinol og Nova Slim. De fleste skaper en gele i magen som får noe av fettet til å forsvinne rett ut av kroppen. Noen av dem ber også at du kutter ned på mat med fett i, for å unngå noen av de negative bivirkningene slik som løs mage og avføring.

Apetittdempere er hovedsakelig de som inneholder Hoodia Gordonii slik som Hoodia Patch.

4. Dietter for måltidserstatning (VLCD)

En veldig vanlig måte å redusere kalorier på er å spise måltidserstatninger som inneholder veldig få kalorier, for eksempel diettshakere. Tilnærmingen kalles VLCD, Veldig Lav Kaloridiett, og hvis du erstatter alle dine måltider går du ned til omtrent 600 kcal per dag. Denne metoden er ikke dårlig, siden de fleste shaker og barer er temmelig gode og lette å bruke, men sult kan være et problem.

En stor fordel til diettene med måltidsutskiftning er at hvis du erstatter alle måltider med barer eller drikker, er den veldig streng og klar med at du ikke har lov til å spise noe annet. Det er ingen gråsoner eller grenser du kan strekke, det gjør denne metoden temmelig lett å følge så lenge du kan holde ut med sult og monotomi. Hvis du holder en streng diett med måltidsutskiftning går du garantert ned i vekt og raskt.

Noen av de fleste diettene med måltidsutskiftning er Allévo-metoden, Nutrilett, Herbalife og Naturdiet.

5. Vekttapklubber

Å kutte ned på kalorier er ikke så lett. Det er derfor mange klubber og online-baserte verktøy har kommet for å hjelpe deg med å telle kalorier, de lager også menyer, forum og mange andre råd og tips for å gjøre det litt enklere. Sjekk for eksempel Vektklubb.no.

Fungerer det? Hva sier vitenskapen?

Logikken bak lav-kaloridiett er enkel matematikk:

(kalorimengden som går inn i kroppen) – (kalorimengden som kroppen brenner) = kalorioverskudd (eller kaloriunderskudd).

Hvis du har overskudd av kalorier, blir det lagret som fettreserverer på magen, baken og beina dine. Hvis du har underskudd vil kroppen forbruke disse reservene.

Dette ville vært riktig hvis kroppen var en maskin. Det er i midlertid ikke tilfelle ettersom kroppen vil gjøre alt for å unngå et energiunderskudd. Først vil du føle deg Sulten, når kroppen sørger for at alt du fokuserer på er å få mat. Når energiunderskuddet har pågått en stund vil du gå inn i Sultemodus hvor kroppen din begynner å sakke ned metabolismen og skru ned alle unødvendige systemer (slik som reproduksjon) for å spare energi. Når kroppen får mat igjen og kommer ut av sulten sørger den for at du går raskt opp i vekt og legger på deg noen kilo i tilfelle sult-”krisen” starter igjen. Dette kalles jojo-slanking og er en veldig uvelkommen virkning!

I mer enn tusenvis av år har kroppen lært å gjøre alt for at kroppen føler seg ubehagelig med et energiunderskudd – for å overleve – så uheldigvis må du kjempe når du skal gå ned i vekt med lavkaloridietter.

Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten Populære blogger ToppBlogg - toppliste for bloggere