Insulin

“slemmingen som får deg til å legge på deg”

I løpet av de siste årene har konseptet om å gå ned i vekt ved å utelukke karbohydrater eller unngå mat med en høy Glysemisk indeks blitt godt kjent.

En av hovedårsakene til at disse diettene virker er at du faktisk senker insulin nivåene i kroppen din. Faktisk er insulin en av hovedårsakene til at folk legger på seg!

Hvordan insulin får deg til å legge på deg

Insulin er et stoff som skapes i pankreas når sukkernivåene (glukose) i blodstrømmen øker, hvilket skjer etter et måltid som inneholder karbohydrater. Når insulinet frigjøres i blodstrømmen skjer to ting:

1. Insulinet senker blodglukosenivået

Den første virkningen til insulin er at du føler deg mett og stopper å spise. Alt bra der ettersom insulin utløses rett etter at du har spist. Men det neste som skjer er at insulin “tvinger” blodsukker inn i kroppscellene for å bli brukt som drivstoff. Det er derfor du opplever en energiøkning etter å ha spist noe søtt. Men ettersom sukkeret fjernes fra blodstrømmen opplever du en senking i energi. Lavt blodsukker forteller også kroppen at det ikke finnes mer mat igjen, og at den trenger den raskt! Dermed, et par timer etter utløsing av insulin – ved å spise karbohydrater, vil du føle deg trøtt, sliten og til og med sulten igjen.

2. Insulin øker lagring av fett

Insulin har også en annen virkning på kroppen som er virkelig dårlig hvis du ønsker å gå ned i vekt. Den sender et signal til kroppen om at det er for mye energi og at kroppen dermed burde  lagre alt fettet den kan få tak i. Ikke bra når du prøver å gå ned i vekt, eller hva!

Et eksempel: når du spiser en hamburger skjer følgende:
a. det hvite brødet brytes raskt ned i kroppen som glukose, hvilket øker blodsukkernivået.
b. når blodglukose øker reagerer kroppen med å produsere insulin.
c. insulin sørger for at fettet til hamburgerern du spiste lagres på magen, baken, lårene og andre upassende steder.
d. insulin får blodglukosen til å falle. Du bli sulten (selv om du nettopp spiste), opplever sukkersug (siden du har lavt blodsukker) og føler at du ikke har noen energi.
e. siden du nå føler deg sulten igjen går du ut og kjøper en hamburger til og spiser dermed flere kalorier enn du virkelig trenger. Som et resultat legger du på deg enda mer.

Hvis du hadde kun spist det hvite brødet (karbohydrater( eller kun den faktiske hamburgeren (protein og fett) ville virkningen ikke vært så dårlig;  det er kombinasjonen av fett og karbohydrater som er problemet!

For å redusere insulinnivpene kan du enten redusere mengden karbohydrater i maten som en helhet, eller spise mat med karbohydrater som ikke oppmuntrer kroppen til å danne insulin, f. eks mat med lavere  Glysemisk indeks, GI.

Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten Populære blogger ToppBlogg - toppliste for bloggere