GI – alle karbohydrater er ikke like!

GI – hva har det å gjøre med at jeg vil gå ned i vekt?

GI står for “Glysemisk Indeks” og er et mål for hvordan blodglukosekurven går opp etter å spise mat som inneholderkarbohydrater. Når blodglukosekurven økes reagerer kroppen ved å skille ut insulin som gjør deg sulten, trøtt og fet (les mer her om insulin).

Ulike retter kan øke blodglukosen ved ulike hastigheter, jo raskere økning, dess mer insulin blir produsert, hvilket er dårlig for din form og helse generelt sett. Hvis du spiser mat med lav GI vil din blodglukosekurve bli flaterer, og gjør at du holder deg mett lengre og at mindre fett vil lagres i kroppen din.

Så, linser er bedre enn sukker. Men mengden må også tas til vurdering – store mengder linser øker blodsukkeret mer enn en liten sukkerbit. Kombinert virkning til mengde og GI kalles “Glysemisk Last” (GL = mengde * GI). En lavere glysemisk last fører til lavere insulin, og der hvor insulinet holder seg lavt vil du gå ned i vekt.

GI er en god kilde for deg hvis du……

  • Lider fra sukkersug og føler seg søvnig etter et måltid
  • Ønsker å gå ned i vekt langsiktig mens du fremdeles kan spise smakfulle måltider
  • Har problemer med hjerte- og kar sykdommer eller diabetes
  • Ønsker å generelt sett spise sunnere

Hvordan bruke Gi for å gå ned i vekt?

GI-filosofien er en måte å gå ned i vekt på som virkelig virker og sammenliknet med mange andre diettopplegg så er GI lett å begynne og fortsette med i det lange løp. Siden din blodglukosekurve blir flatere er du ikke spesielt sulten selv når du reduserer porsjonstørrelsene. Mer av fettet du spiser vil gå rett igjennom kroppen uten å bli lagret eller brent – ja det er fakta!

Du trenger ikke å radikalt endre dietten din, men kun begynne med små endringer. For eksempel, spis fullkornbrød, fullkornpassta, brun ris og bulgur i stedet for hvite versjoner. Husk også å spise enten fett eller karbohydrater ved samme måltid og bytt potet ut med grønnsaker.

Hvis du føler du har mye vekt du ønsker å gå ned og ønsker å følge GI-konseptet er det flere måter å gjøre dette på:

1. GI-dietter

Det er mange dietter basert på ideen om GI. Selv om logikken bak dem er den samme kan forskjellene være temmelig store. Les om metodene og prøv å finne ut den som passer best for deg før du begynner:

GI-dietten – Streng nok og fungerer bra.
Montignac-dietten – Basert på ideen om at du velger din måltidstype. Du spiser enten et GI-måltid: fettrik (og lav i karbohydrater) eller et rikt måltid med karbohydrater, men lavt i fett. I denne dietten fjerner du også mettet fett fra maten, slik som krem og smør.
South Beach-dietten – En diett i ulike faser. Begynner veldig strengt og går deretter over til å bli en trinnvis temmelig lett GI-diett.

Hvis du tar GI ett trinn videre og virkelig kutter ned på mengden karbohydrater går du inn i den mer strenge (og vanligvis veldig effektive) lavkarbodietten, for eksempel Atkins dietten. De er basert på at kroppen bruker fett i stedet for karbohydrater for å fungere, en prosess som kalles “ketose“. Her fjerner du de fleste karbohydrater fra dietten din, også de med lav GI, og erstatter dem med grønnsaker.

Mange av GI-diettene begynner veldig strengt med ketose på den samme måten som Atkins, men etter noen uker bytter den over til det mer snille GI-konseptet hvor lave GI-karbohydrater tillates. Kroppen bytter deretter fra ketose til vanlig metabolisme.

Den største forskjellen mellom GI-dietter og lavkarbohydratdietter er at med GI-dietter kjører kroppen på karbohydrater, men i lavkarbohydratdietter kjører kroppen på fett, dvs (ketose). GI-dietter er generelt sett mye lettere å følge enn lavkarbodietter, som er mye strengere.

2. Mattilskudd senker GI-nivået til maten

To typer mattilskudd senker GI til maten. Dette er mulig siden de blokkerer ulike enzymer og gjør det vanskelig å gjøre om karbohydrater i maten.

PhaseLite – hvite bønner hemmer enzymet alpha-amylase og senker derfor blodglukosenivåene.
Klorgenisk syre hemmer kroppens opptak av glukose og fører derfor til lavt blodglukosenivå.

3. Diettpiller for mennesker som følger GI-dietten

Det er mange slankepiller som på ulike måter flater ut blodglukosekurven og gir derfor samme effekten som om du hadde spiste mat med lav GI, for eksempel Glucosanol.

4. Vekttapklubber for de som ønsker å gå ned i vekt med GI

GI-diettene er ikke vanskelig å følge når du vet hva som er “bra” og hva som er “dårlig” mat, dvs. hvor høy GI i viss mat er. Dette kan for eksempel være temmelig kompleks, for eksempel, forhåndsvarmede poteter har betraktelig lavere GI enn nylig kokte poteter. Derfor er det en god ide å delta i en vekttapklubb på internett hvor du får tilgang til menyer, karbtellere og mange andre verktøy i tillegg til kontakt med personer som deg for å få tips og råd. Ta en titt på Vektklubb.no for å se om det er noe for deg.

Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten Populære blogger ToppBlogg - toppliste for bloggere