GI-dietten
“Gå ned i vekt ved å spise karbohydrater med lav GI”
Brukeranmeldelser:

GD Star Rating
loading...

Hva er din mening?

I GI-dietten kan du spise så mye som du er vant med, med kun en liten, men ekstremt viktig og sterk forskjell. I stedet for å spise hvitt brød, spiser du mørkt brød. I stedet for å spise vanlig pasta, spiser du fullkornpasta. Det du faktisk gjør er å erstatte karbohydrater med en høy Glysemisk Indeks med karbohydrater med en lav Glysemisk Indeks. På den måten holder du deg mett lengre og kroppen din produserer mindre insulin, med fordelen at kroppen din ikke lagrer alt fettet du spiser. En enkel diett å følge, men veldig effektiv. Les videre for å finne spørsmål og svar om GI-dietten.


Vanlige stilte spørsmål om GI-dietten

GI-dietten arbeider med to prinsipper:

Senke fettmengden som kroppen lagrer

Når du spiser “enkle” karbohydrater (for eksempel sukker eller hvitt brød), reagerer kroppen med å produsere insulin. Insulin sørger for at karbohydratene kan bli brukt som energi i cellene. Men en bivirkning er at insulin gjør at kroppen lagrer fett, som ikke er så heldig hvis du ønsker å gå ned i vekt.

Hvis du i stedet for velger mer “komplekse” karbohydrater med en lav Glysemisk Indeks (“GI”), frigjør kroppen mindre insulin og betyr at hvis det er fett i måltidet ditt vil veldig lite lagres i kroppen din.

Føl deg mindre sulten takket være et stabilt blodglukosenivå

Når du spiser karbohydrater som har høy GI, vil disse karbohydratene raskt gå inn i blodstrømmen. Din blodsukkerkonsentrasjon økes raskt og du vil føle deg full av energi. Kroppen reagerer med å produsere store menger insulin for å prøve å senke blodglukosen til et mer “normalt” nivå og ditt blodglukosenivå vil falle. Problemet er at kroppe overgjør det, den frigjør ikke så mye insulin, slik at 2-3 timer etter måltidet blir blodglukosen veldig lav og gjør deg trøtt og fører til sukkersug.

På den andre siden, når du velger mat med veldig lav GI vil din blodglukose ikke svinge så mye. Mindre insulin vil bli frigjort og du vil ikke føle deg så sulten så raskt og derfor vil du spise mindre og føre til at du går ned i vekt.

GI står for “Glysemisk Indeks” og er en målestandard på hvor raskt maten øker ditt blodglukosenivå. GI vises som et tall, en høy GI indikerer mat som blir behandlet raskt av kroppen (hvilket er uheldig) og inkluderer “enkle” karbohydrater som finnes i mat slik som hvitt brød, søtsaker og potetgull. Hvitt brø har en GI på 100 og helkornbrød har en GI på 89. Faktisk avhenger det av hvor du ser etter informasjon ettersom testene ble utført og varierer litt, men faktum forblir – jo lavere GI, dess bedre. I henhold til GI-dietten skal du ikke spise mat med GI over 60. Matmengden spiller også en rolle Glysemisk Last (GL). En liten matmengde meed høy GI påvirker faktisk blodsukkernivåene mindre enn et stort måltid med lav GI.

Det er ulike triks som senker GI i maten. For eksempel kan du helle eddik eller sitron på maten eller dampkoke den i stedet for å bake den i ovnen.

GI-diett betyr ikke nødvendigvis at du må endre dietten din fullstendig, men du må bytte til en annen type mat – spise helkorn i stedet for hvitt brød, og velge helkornpasta. Noe mat må ekskluderes fullstendig slik som sukker, øl, kaker, poteter og hvit ris.

GI er en måte å gå ned i vekt på som tilhører til en gruppe med Lave GI-dietter og lavkarbodietter hvor objektivet er å prøve å minimere negative konsekvenser som karbohydrater har på kroppen i stedet for å fokusere på fett og kalorier.

GI-dietten er en temmelig moderat lavkarbodiett. I Atkins ekskluderes nesten alle karbohydrater og kroppen går inn i ketose, mens i GI-dietten og Montignac-dietten tillates karbohydrater så sant de har en lav glysemisk indeks.

Forskjellen mellom GI-dietten og Montignac-dietten er at i Montignac kan du også ekskludere mettet fett, for eksempel krem, melkeprodukter og smør. GI-dietten på den andre hånd gir ingen mening om hvilke fettyper du bør og ikke bør spise. I henhold til Montignac kan du også spise et karborikt måltid så lenge det inneholder lite fett. Denne nosjonen eksisterer ikke i GI-dietten hvor du alltid skal spise få og lave GI-karbohydrater.

Du skal spise: Erstatte enkle karbohydrater med fullkorn, helkorn, grovt brød med helkorn, erter, linser, bønner, brun ris, quinoa og bulgur. Frukt, bær, helkornpasta og melkeprodukter er også ok. Sammen med dette spiser du protein og fett som du gjorde før. Et glass (helst tørr, rød) vin er også ok.

Du skal unngå: hvitt mel, søtsaker, sukker, juice, brus, hvitt brød, ris og store mengder poteter og Øl!

Noen varianter av GI sier også at du skal kutte ned på fett og bruke “lett”-produkter. Det har det vært mye debatt om. De fleste personer anbefaler at du spiser en rimelig mengde fett ettersom fett får deg til å føle deg mett, og den handler mot sukkersug. “Lett”-produkter inneholder ofte sukker i stedet for fett. Å bare spise mat med lav Gi er vanskelig nok, hvis du skal kutte ned på fett også er det en risiko for at du gir opp.

Du bør unngå kunstige søtningsstoffer, selv om de ikke inneholder kalorier slik som de fleste søtningsstoffer får de kroppen til å produsere insulin, hvilket du bør unngå.

Å trene er alltid en god ide. Hvis du begynner med GI-dietten trenger du ikke trene, men hvis du tar en hurtiggange om dagen vil det føre til at du går raskere ned i vekt.
GI-dietten er sterkt basert på forskning og veldig godt vitenskapelig begrunnet. GI-dietten har vist seg effektiv i flere uavhengige, vitenskaplige studier.
GI-dietten er faktisk en livsstil mer enn en diett. Du lærer om hvordan spise annerledes, du vil permanent gå ned i vekt og i tillegg vil risikoene for hjerte- og karsykdommer og type 2 diabetes være betraktelig lavere.
Ulempen til GI-dietten, i tillegg til andre lavkarbohydrat diettopplegg, er at du må si hadet til søtsaker, snop, hvitt brød, øl og pasta for alltid. På den andre siden er det omtrent likt som med de fleste dietter.

Ettersom GI-dietten krever at du fundamentalt endrer måten du spiser på må du lese mye slik at du lærer om hvilken mat som er bra og dårlig for deg, noen ganger kan det være vanskelig å finne ut GI til maten uten å slå den opp. Jeg anbefaler på det sterkeste at du kjøper en bok og har den tilgjengelig. Sjekk ut bøkene om GI-dietten på Amazon.co.uk.

Hvis du bestemmer deg for å prøve dietten er det enklest å delta i en vektklubb online som fokuserer på GI hvor du får hjelp til å starte og fullføre dietten. Disse sidene har vanligvis oppskrifter, GI-tabeller, ekspertråd og hjelp til å spore det du spiser. Ta for eksempel en titt på Vektklubb.no. Du kan også kjøpe en bok om GI hvis du ønsker å gå i dybden og sørge for at du forstår alle detaljene.

Sjekk ut bøkene om GI-dietten på Amazon.co.uk.

GI-dietten er temmelig enkel å følge, men det er fremdeles noen “ikke gjør” som kan gjøre det vanskelig. Følg disse tipsene for å gjøre din GI-diett til en suksess:
1. Delta i en online diettklubb, for eksempel Vektklubb.no, hvor du vil få hjelp, råd og støtte.
2. Det er noen få slankepiller som senker den Glysemiske Indeksen til maten du spiser. Dette kan hjelpe deg hvis du må spise mat med høy GI ut av høflighet. Piller som gjør dette er for eksempel Glucosanol.
3. Husk at når du er på diett er det risiko for mangler. Kombiner derfor med en effektiv multivitaminpille.
Føler du at GI-metoden ikke er noe for deg? GI-dietten har mange følgerre, men det finnes alternativer som er basert på liknende prinsipp om lav karbohydrat: Atkins-dietten, South Beach Dietten eller Montignac-dietten.
Savner du et spørsmål? Vennligst gi meg beskjed!
Skal spise
 • - fullkorn
 • - helkornbrød med fullkorn
 • - erter
 • - linser
 • - bønner
 • - brun ris
 • - frukt
 • - bær
 • - helkornpasta
 • - melkeprodukter
Skal ikke spise
 • - hvitt brød
 • - søtsaker
 • - sukker
 • - juice
 • - brus
 • - hvitt brød
 • - store mengder ris og potet
Et godt valg for deg:

 • – Klar for å endre spisevanene dine
 • – Har ikke tid til å trene
 • – Ønsker ikke en lavkaloridiett
 • – Ønsker ikke en ekte lavkarbodiett

GI-diett
Kombiner med:

Betyg och kommentarer

 1. Solfrid Beate Aarak säger:

  Gode råd og svært opplysende side. Har ett spørsmål…Ingen problem med å kutte ut potet mm. men hvor mange stykker grovt brød (helkorn) kan man spise for å gå ned i vekt? Hilsen kvinne 57 :)

Hva er din mening?

Legg gjerne igjen en kommentar!

Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten Populære blogger ToppBlogg - toppliste for bloggere