Dietter

“Finn dietten som passer best for deg og din personlighet!”

Endre måten du spiser vil påvirke vekten din. Men det er imidlertid ingen diett som er god for alle! Vi har alle ulike kroppstyper, vår metabolisme fungerer ulikt og derfor må du velge dietten din med omtanke.

For noen personer er den beste måten å gå ned i vekt på å kutte ned på fett eller begynne å trene, mens andre ikke ser noen forskjell eller går til og med opp i vekt ved å gjøre det samme. Andre går ned i vekt ved å unngå brød, sukker eller karbohydrater. Hvis du har prøvd en type diette og den ikke fungerte, er det sannsynlig at de grunnleggende prinsippene ikke passer for deg, og du bør prøve en annen type.

Følgende diettplan er et godt valg hvis du…

  • Ønsker å gå ned i vekt og holde den av
  • Ønsker å lære hvordan spise sunnere generelt sett
  • Er du klar for å endre dine spisevaner, kanskje for resten av livet
  • Tror du ikke på slankepiller eller andre typer “juksing”

Ulike diettyper

Det er mange ulike diettplaner der ute, men de kan deles inn i 4 hovedgrupper som har mange felles sider, hvor hver gruppe arbeider med en ulik kroppstype.

1. Fettbrenningsdietter

Metabolismen påvirkes av maten du spiser. Visse stoffer fører til at kroppstemperaturen og energien øker og brenner flere kalorier, samtidig som du har mer energi til å trene eller arbeide.

Disse diettene kan fungere for mennesker som ønsker å gå ned noen kilo, men ikke mer enn det. Det handler mer om å trimme kroppen enn å endre den fundamentalt sett.
Les mer her om hvordan øke din metabolisme og din kropps fettforbrenningsprosesser.

2. GI

GI står for “Glysemisk Indeks” og oppgir hvor raskt maten får din blodglukosekurve til å øke. Sukker, loff og andre produkter med høy GI får blodsukkerkurven din til å bevege seg som en karusell, hvilket resulterer i sukkersug, sult, insulinrelaterte problemer og overvekt. Hvis du spiser mat med lav GI blir din blodglukosekurve lavere, du blir ikke sulten så raskt, du spiser mindre og går dermed ned i vekt.

GI er et veldig sterkt begrep, hvor små endringer i dietten kan ha utrolige resultater. Den passer deg hvis du ofte opplever sukkersug, spiser mye hurtigmat og er litt mer enn overvektig, la oss si fem kilo eller ti. Dietten vil sannsynligvis ikke gjøre deg supertynn, men den kan få deg til å se under gjennomsnittlig ut.

I denne gruppen vil du finne GI-dietten, Montignac-dietten hvor du bytter mellom GI og måltid med lite fett, i tillegg til South Beach Dietten som begynner veldig strengt og steg for steg blir en temmelig snill, lav GI-diett. Les mer her om GI-begrepet.

3. Lavkarbdietter

Lavkarbdietter er strengere og mer potente enn GI-dietter, og fjerner alle karbohydrater (brød, pasta, poteter, sukker) fra dietten din. Resultatet er at kroppen løper tom for blodsukker og endrer metabolismen til en tilstand kalt ketose. Dette betyr at kroppen din bytter fra å kjøre på karbohydrater til å kjøre på fett, som vanligvis fører til at du går ned i vekt. Det kan være vanskelig å finne gode alternativer til karbohydrater når du spiser på en restaurant, og du må endre spisevanene dine (ikke flere sandwhicher, burgere eller pasta) ukentlig og du vil oppdate sukkermangel i begynnelsen. På den andre siden, etter omtrent en uke med lavkarbodietten vil du ikke lengre ha sukkersug, du vil sjelden føle deg sulten og du kan spise mye god mat, med kremsauser, kjøtt og grønnsaker – og fremdeles gå ned i vekt.

Lavkarbdiettene er temmelig tøffe og strenge, og kan være vanskelige å lære og følge. Men de er veldig effektive. Hvis du er veldig overvektig, spesielt hvis du allerede har prøvd andre diettplaner og feilet, kan lavkarbodietten være noe for deg. Du vil trenge motivasjon, du må være virkelig disiplinert angående hva du spiser og hva du ikke spiser, men det er ikke uvanlig å miste 10 kilo eller mer når du begynner på rundt 20.

I denne gruppen vil du finne Atkins-dietten og LCHF. Enda strengere faser av GI-dietten, Montignac-dietten og South Beach Dietten holder karbohydrater nede til null. Ler mer her om lavkarbodiettene.

4. Lavkarbdietter

Lavkarbdietter er basert på å minimere kaloriinntaket, vanligvis ved å kutte ned på fett i maten. Logikken bak det er at hvis du spiser mindre kalorier vil du gå ned i vekt. Her kan du kutte ned på fett og sukker og i stedet for velge lettprodukter. Noen dietter har en spesifikk meny, andre legger en grense på hvor mange kalorier du kan spise hver dag. Men du vil likevel føle deg sulten fra tid til annen ettersom kroppen prøver å spise mer – en kalorimangel er ikke noe kroppen liker…

Lavkarbdietter er en sikker måte å gå ned i vekt på for noen mennesker, mens andre ikke vil se resultater i det hele tatt. Hvis du er en naturlig slank person som bare har mistet dine gode vaner og lagt på deg et par kilo, vil det å kutte ned på fett og andre aspekter av lavkarbodietter fungere for deg. Les mer her om lavkarbodietter.

Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten Populære blogger ToppBlogg - toppliste for bloggere